El-sykkel eller vanlig sykkel?

Elsykkelen har for alvor gjort sitt inntog de siste fem årene. Det er et godt alternativ for de som ønsker å sykle, men vil ha litt ekstra hjelp på veien. Dersom man har lange bakker kan det være et godt alternativ. Noen mener kanskje at elsykkel er latskap, og at om man skal sykle så burde man kjøpe seg en vanlig sykkel, men det finnes flere typer elsykkel. De fleste elsyklene som selges i Norge er ikke selvkjørende – det vil si at motoren kun hjelper deg i oppoverbakker eller når det er tungt. Man må med andre ord fortsatt trå. Forskning har vist at sykling på elsykkel også er positivt for helsen.

En elsykkel er en god investering for de som vil ha litt hjelp med å komme i gang med sykling til jobben. Siden elsykkelen hjelper deg med å redusere belastningen kan du sykle til jobb uten å bli bekymret for å være helt utmattet og gjennomsvett når du kommer frem. Elsyklene har blitt mye bedre i løpet av de siste årene, både når det gjelder pris og rekkevidde. Når det er sagt så er det fortsatt en stor prisforskjell mellom en elsykkel og en vanlig sykkel. For å få en god elsykkel bør man regne med å betale mellom ti og femten tusen for en enkel elsykkel og opp til tretti tusen for en av de bedre. Det finnes billigere elsykler, men de er ikke av like gode kvalitet. For den samme prisen kan man få en veldig god sykkel uten motor. Selv om du bruker tretti tusen på en elsykkel er dette langt billigere enn en bil.

Viktige ting å huske på når du skal kjøpe elsykkel

Om man skal kjøpe seg en elsykkel er det viktig å være klar over at det er en del forskjeller på vanlige sykler og elsykler. Det er spesielt viktig å være klar over at en elsykkel er mye tyngre enn en vanlig sykkel og det er derfor enda viktigere og ha godt veigrep og gode bremser. En elsykkel kan veie helt opp til 25 kilo – mer enn dobbelt så mye som en vanlig sykkel. Det er også lettere å komme opp i fart på en elsykkel og mange er ikke klar over hvor viktig gode bremser er. Det er ikke bare bremsene som må være tilpasset elsykkelen, rammen og hjulene må også tåle den ekstra vekten og belastningen en elsykkel gjennomgår.

Vi er fortsatt i en tidlig fase når det kommer til elsykler, og dessverre er det noen sykkelprodusenter som tror det holder å sette en elmotor på en vanlig sykkel, men vår erfaring viser at dette sjelden gir et godt resultat. Bare i løpet av de siste årene har utvalget av elsykler økt betraktelig, og vi regner med å se mye mer i de kommende årene. Etterhvert som batteri og motorteknologi utvikler seg vil man kunne lage elsykler som er både lettere og rimeligere. For mange er nok en av de største hinderne til å kjøpe en elsykkel prisen, men også her har vi sett en generell nedgang for vanlige elsykler beregnet på pendling og fritidsbruk i løpet av de siste to årene.

Som alltid med sykling er sikkerheten første prioritet. Husk derfor alltid å sykle med lys, hjelm og klær som er godt synlige i trafikken. Selv om man sykler på en elsykkel er man ikke mer synlig for bilister og andre trafikanter.