Sykkelsporten og dens Olympiske historie

En idrett med heseblesende spenning

For de færreste er det umulig å forstå hvor fort det går på sykkelen når proffsyklistene tuter i vei. I fart på til tider over 60 kilometer i timen, så ligger syklister ofte rett på hjulet til mannen eller kvinnen foran. Dette er rett og slett en ekstremsport som ser ufarlig ut på TV, men kan føre til noen meget skumle situasjoner der ute på veien. Sporten sykling har derfor opparbeidet seg stor respekt her hjemme i Norge, da helst gjennom navn som Thor Hushovd og Edvald Boasson Hagen. Historisk sett, så har sykling vært på programmet i mange eventer, men da kanskje mest nevneverdig i OL helt siden det første mesterskapet i 1896 som tok sted i Athen. Dette sier noe om hvor viktig sporten har vært. Banesykling, roadbiking og BMX har også slengt seg på over årene ved siden av landeveissyklingen som har blitt så populær her hjemme. Samtlige uten noen mindre ekstrem spenning enn deres noe mer populære storebror.

Norges helter på veien

Norge har ikke akkurat vært den største nasjonen når det kommer til sykling, men vi er desto stolte over våre helter på landeveien. Der de suser i flere titalls kilometer i timen nedover veien, så representerer de en god, norsk mentalitet. Våre to medaljer kom i 1984 og 2012. Førstnevnte var en bronsemedalje kapret av Dag Otto Lauritzen, hele sykkel Norges stjerne. Til den dag i dag er Dag Otto aktivt med i den celebre verden, og få kan glemme hans prestasjoner som en relativt ukjent syklist fra lille Norge. Hans prestasjoner skulle inspirere nye generasjoner, men det skulle ikke bli før i 2012 at vi tok vår neste medalje innen landeveissykling. I London slo spurtfenomenet Alexander Kristoff til og tok en ny bronsemedalje, 28 år etter vår første, og hadde du satt et spill hos Unibet på denne prestasjonen, så hadde du fått store summer i retur. Kristoff er fortsatt aktiv den dag i dag, og er regnet som en av de beste spurterne fortsatt. Få vil nok derimot huske han for noe annet enn hans fantastiske innsats i OL-lekene i London. Her sto han på uten ende og overrasket en hel nasjon med sin prestasjon.

De beste i historien

For å finne de ekstremt store navnene som Eddie Merckx og Bernard Hinault, så må vi utenfor OL. Sistnevnte vant 5 Tour de France, 3 Giro d`Italia og 2 Vueltaer. Med andre ord en stjerne uten like! Allikevel er det Merckx som regnes som den aller sterkeste av de to. Hans rekord med 5 Tour de France, 5 Giro d`Italia og 2 Vueltaer er nærmest helt uslåelig. I de 18 tourene han deltok i, så endte han forøvrig ikke lenger ned enn 10.plass. Ser vi på OL-historien, så har dessverre ikke dette arrangementet blitt ordentlig prioritert før de senere tiårene. Giganter som Ullrich og Vinokourov har derimot kjempet med nebb og klør om denne tittelen. Selv om Tour de France fortsatt vil stå som en soleklar ener, så har OL i sykling bygget seg opp sakte men sikkert, og med spredningen verden over, så er det kun et tidsspørsmål før denne idretten også får flere legender innen selve OL-grenen. OL i sykling er i ferd med å bli en så fantastisk del av det totale arrangementet, og millioner verden rundt følger løpene med stor spenning!