Sykling i Norge

Norge er et utmerket land for sykkelsporten. Vi har variert terreng og vakker natur, samt behagelige temperaturer på sommeren som gjør det enklere å sykle. Sykling i norsk natur byr på mange utfordringer med vårt kuperte terreng og landeveier som slynger seg langs fjellsider i fjordene. Den voksende interessen for sykkelsporten i Norge har blant annet ført til at Bergen fikk arrangere sykkel VM i 2017.

Birkebeinerrittet

Birkebeinerrittet er for mange sett på som den ultimate prøven – det handler om mestring, stolthet og glede. Selv om det er en utfordring for mange er ikke Birkebeinerrittet veldig krevende. Alle som vil får det til med nok trening og god motivasjon. Hvert år stiller flere tusen nordmenn og utlendinger seg på startstreken i Rena i dette terrengsykkelløpet på 86 kilometer. Rittet er faktisk verdens største sykkelritt om basert på antall deltakere. Birken, som det blir kalt på folkemunne, er et terrengsykkelritt som foregår på skogsveier og stier mellom Rena og Lillehammer.

Rallarvegen

Rallarvegen er en anleggsvei som ble bygget i forbindelse med byggingen av Bergensbanen på slutten av 1800-tallet. Den strekker seg fra Haugastøl og ned til Flåm i Sognefjorden. På veien krysser man over Hardangvervidda via Finse og Myrdal og kan blant annet se Jostedalsbreen. I dag er det Norges mest populære sykkelvei og mer enn 20 000 tar turen over fjellet hvert år. Turen er ikke spesielt krevende og alle som er i normal fysisk form vil klare turen. Her får man både god trening og man kan se vakker natur på veien. Dersom man ønsker å fokusere mer på trening kan man sykle hele strekningen på 80 kilometer på en dag. Mange velger heller å ta det i et roligere tempo over to dager. Det finnes et par herberger, høyfjellshoteller og turisthytter langs ruten hvor man kan overnatte. De fleste starter på Haugastøl, da man unngår den kjempebratte stigningen opp til Myrdal ved å starte her. På veien tilbake kan man ta Flåmsbanen, en av verdens bratteste jernbanestrekninger, til Myrdal og deretter Bergensbanen til Haugastøl. Det er lagt til rette for at man kan ta med seg sykkel på alle disse togene. Det er også mulig å leie sykler på Haugastøl som man leverer tilbake på Finse eller i Flåm.

Rallarvegen består stort sett av grusveier i god stand. Disse vedlikeholdes av Jernbaneverket og lokale grunneiere. Men det er viktig å huske på at dette er en høyfjellsvei og det er derfor ofte snø på deler av strekningen helt til begynnelsen av september. Veien er også utsatt for jordras og flom, sjekk derfor lokale anbefalinger før du legger ut på denne turen. For en best mulig opplevelse anbefales det at man tar turen med en terrengsykkel, eventuelt en cyclocross-sykkel med gode bremser og dekk.

Tour of Norway

Tour of Norway er et landeveisritt som har blitt arrangert i Norge siden 2011. Hvert ritt arrangeres i ulike deler av landet og har vist Norge som et sykkelland til et helt nytt publikum. I 2018 ble rittet arrangert på Østlandet og tok syklistene fra Svelvik i Vestfold til Lillehammer i Oppland fordelt på fem ulike etapper. I 2017 skapte Tour of Norway overskrifter i mange aviser verden over da alle syklistene ble nødt til å stoppe for en passerende seilbåt på Glomma. Delvis komisk for oss, og kanskje katastrofalt for deltakere og arrangører.